Egy könyvantropológus feljegyzései

Life in the Books

Szophoklész: Antigoné | avagy hová vezet egy családi viszály

2016. október 05. - Fancsali Fanta

Üdv gyermekeim! Itt a könyvantropológus, a boncasztalon pedig az Antigoné!

covers_29066.jpg

Értékelés: 5/3.5 -
Sokkal rosszabbra számítottam. Alapból nem kedvelem a drámákat, de a görög mitológiát, a mítoszokat nagyon szeretem, ezért számítottam is rá, hogy azért mégsem lesz ez olyan borzalmas, de azért eléggé ódzkodtam is tőle, mert mégis csak egy időszámításunk előtti dráma. Azt kell, hogy mondjam, kellemeset csalódtam. Nem is volt ez olyan rossz. Nagy kár, hogy mindössze 80 oldal az egész.
Az emberek hullanak mind a legyek, de a rövid terjedelem miatt senkit nem tudtam igazén megismerni, így megkedvelni sem. Azért a kedvencemnek mindenképp Antigonét mondanám. Ez a leányzó fittyet hány a király szavára, lázad, azt teszi, amit jónak lát. Szimpatikus.
Szörnyű és barbár "mese", mely bemutatja, hogy milyen kegyetlen, vakmerő és ostoba is az ember. Nagyon rövid, de annál több mondanivalóval rendelkezik.
Tehát, ha valami megrázóra vágysz, de közben szépirodalmat is szívesen olvasnál, akkor az Antigoné lesz neked jó választás. És ne rémísszen meg a furcsa, az elején kicsit érthetetlen nyelvezet, sem az, hogy ez egy görög dráma, mert van olyan jó, mint egy kortárs lélektani regény, csak kicsit más a stílusa. Nem annyira nyílt és egyenes, de az "eszesebb" réteg azért le tudja vonni a következtetéseket.
Nem a valaha íródott legjobb könyv, de egynek elmegy, sőt! A kötelezők között még egyenesen kiválónak is mondanám, enyhe túlzással.

projektphotosofancy1.png

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Laini Taylor: Füst és csont leánya ~ remény, szerelem és halál

Üdv Néktek földiek! Itt a könyvantropológus beszél!

laini_taylor.jpg

Mint már rájöhettetek (igen, a címből), hogy olvastam a Füst és csont leányát. És bizony ha már olvastam, akkor értékelésnek is kell róla születnie.
Nos, KIMÉRÁK!!!!! Szerelembe esetem, és nem, nem a tökéletes férfi főhősbe, hanem a világba és a kimérákba, az írónő stílusába és a történetbe. Beszippantott a könyv, és nem eresztett. Teljesen bevonzott a maga kis mágneses mezejébe, és nem eresztett. Aztán paff... vége lett. Két nappal és 394 oldallal később megtörve éreztem magam. Én nem ilyen véget akartam... lesokkolódtam.

covers_181587_1.jpg

Fülszöveg:

Egyszer volt, hol nem volt, egyszer egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. A történet nem végződik jól

Szerző: Laini Taylor
Cím: Füst és csont leánya
Eredeti cím: Daughter of Smoke and Bone
Kiadó: Kossuth kiadó
Eredeti kiadó: Little, Brown Books
Kiadási év: 2012
Eredeti kiadási év: 2011
Oldalszám: 394 oldal

 

 

 

 Értékelés: 5/5* - Ez egy tökéletesen megírt könyv. Persze azért a "kihagyhatatlan" YA sablonok itt sem maradhattak ki, de legalább volt bennük egy kis bravúr. Nem teljesen a megszokott séma szerint voltak ezek a klisék sem belepakolva a regénybe. 
Karou az egyik legjobb női főszereplő, akiről csak olvastam. Nem hisztizik, vannak céljai, van oka a létezésének, van oka a cselekedeteinek. Nem csak légből kapott tulajdonságok vannak benne összegyúrva, tényleg oka van annak, hogy ő miért ilyen. És nem csak Karou szerethető, ott vannak a kimérák. Az egész könyv lényege (mármint szerintem). Imádom őket, kellőképp elrugaszkodottá teszik a sztorit, de ugye közben ott van a modern világ.... zseniálisan van összerakva minden.

Szereplők: 5/5* - Mindenkit imádok. Jó, egyetlen egy valakit leszámítva, de őt is csak azért nem csipázom annyira, mert... kissé nagyon hajaz a sablon felé. Őt kivéve mindenki szuper! Kaoru meg... végre egy nem picsogó női főhős!!! El nem tudjátok képzelni az örömöm. És, akkor ugye ott vannak a kimérák, Kénkő és társai. Kiválóak. Kellőképp izgalmasak és érdekesek ahhoz, hogy megragadják az ember fantáziáját. Karakterábrázolás terén ez a könyv odab*sz.

Borító: 5/√2 - Borzalmas. Utálom. Nem illik ehhez a regényhez. Egyszerűen... ramaty. Annyira összecsapott és.... blehh. Mintha egy óvodás beszabadult volna egy képszerkesztő elé. Igazán nagy kár érte.

Laini Taylornak megvan a maga elbűvölő stílusa, mellyel tökéletesen le tud írni, akár egy brutális eseményt is. Fantasztikus! Az egész könyvet átlengi valamiféle gyermeki aura, de közben ott van az a rengeteg keserűség és gyűlölet, amik szintén szerves részei a regénynek. De természetesen a kellő mennyiségű humoradagot is hozni tuja a mű. Fergeteges poénokkal rendelkezik. Ötletesek, tényleg viccesek, és nem csak sablonszituációkból keletkeztek. Nevettem és sírtam és haragudtam és őrjöngtem miközben olvastam. Minden egyes sort átéltem, amit Karou szemén láttam. Éreztem a csalódottságát, az örömét, a haragját... mindent. Tehát az érzelmek és a hangulat nagyon jól átjött.

A történet remek. Jobb nem is lehetne. Kissé földhözragadt, de elég merész és elrugaszkodott ahhoz, hogy nekem tetsszen. A végén lévő nagy csavar még engem is meglepett. Pedig aztán engem elég nehéz meglepni. Ám ennek a regénynek még ez is összejött. Tehát stílusos és fordulatos.
Egyedül a romantikus szállal nem vagyok teljes mértékig kibékülve. Az nekem a "távozz tőlem sátán" kategóriába tartozik. Túl sablonos, túl kiszámítható, túl unalmas... na persze a végén ezen is csavart egyet kedves Lainink, de azért a könyv java részében meg tudtam volna csapkodni egy kisebb fejszével a kis turbékoló galambocskákat. Néha már-már túl soknak bizonyult a romantika, sajnos többször háttérbe szorította a fő történetszálat, de nem baj, ez egy YA-t, meg lehet neki ennyit bocsájtani. Tehát kicsit túlzottan is romantikus.
Aztán ott vannak a kimérák, ők a jéghegy csúcsa, a hab a tortán, a regény kemény magja. Beléjük szerettem. Annyira különlegesek és nem mindennapiak, hogy csak ámultam és bámultam. Csodálatos lények. Kénkő a maga titokzatosságával, Kishmish a tünékenységével, és még sorolhatnám... Végre nem a megszokott görög mitológiából kiragadt istenek, vagy démonok állnak a középpontban. Laini ténylég egy olyan lényt választott, amiről nem nagyon írtak még könyvet. Ez is egy jó pont nálam.

A karakterek... azok a drága karakterek.... Karou a gyermeteg bájával, merészségével és kék loboncával kiváló főhősnő választás. Elég "tökös" ahhoz, hogy ne akarjam minden második oldalon kinyírni, de elég nőies ahhoz, hogy ne kezdjek el kételkedni női mivoltában. Végre egy olyan főszereplő, akit nem az vezérel, hogy megmentse szerelmét, aki nem véletlenül csöppent bele egy nem e világi háborúba, aki végre elég kemény ahhoz, hogy ne mások védelmére szoruljon, akinek a létezésének VAN értelme! Végre valaki, akinek fontosabba a családja, mint egy faszi, akit még csak szinte nem is ismer. Jó, elismerem, hirtelen szeret bele a mi kedves Akivánkba, de azért na.... a vége ezért kárpótol.
Akiva volt talán az egyetlen, aki nem igazán lopta be magát a szívembe. Volt és... volt. Egy töltelékszereplő, ráadásul még tucat is. Semmit nem tudnék úgy külön kiragadni, hogy na, ez nagyon zavart, egyszerűen a sok kiváló karakter között ő túl átlagos lett. Túl sablonos a múltja és a jelenje is. Aztán ki tudja, a következő könyvekben lehet változnak az érzéseim vele kapcsolatban, egyenlőre egy semleges szereplő.
Karou barátnőjét, Zuzannát is felettébb kedveltem. Ő is egy "tökös" csaj volt, kicsit fura és bogaras, de a szíve a helyén van. Ő is egy kicsit hajlik a sablon felé, de szerencsére nem lápi át a határt. Szerethető volt, vicces, kicsit bogaras. Kiváló legjobb barátnő alapanyag.

A helyszínválasztás... lenyűgöző! Laini Taylor nagyon jól eltalálta, hogy prágát választotta fő színtérnek. Annyira jól beleillenek ebbe az angyalos-kimérás világba a kongó utcák és az ódon épületek. Gyakorlatilag megelevenedett előttem az egész, láttam, amint Karou végigcaplat egy régi házakkal szegélyezett utcán, előttem volt, ahogy beültek a kedvenc éttermükbe Zuzannával. Minden élt és mozgott és vibrált a szemem előtt. Ott volt, de mégsem. Az írónő nagyon jól rakta egymás után a szavakat, a hangulat, a látvány, minden ott volt az orrom előtt. Laini fantasztikus leírásokat készített úgy, hogy közben a történet is haladt előre. Nem volt olyan, hogy három oldalon keresztül csak leírás, nem, közben adagolt egy keveset a cselekményből is.

A történet nagyon árnyalt, rengeteg alapanyagból tevődik össze. Ahogy haladunk előre, ez a kedves és biztos világ lassacskán kezd darabjaira hullani és veszít a bájosságából. Lassan, de mégis olyan hirtelen csapja szembe az olvasót a felismerés, hogy az hirtelen fel sem tud eszmélni. A rózsaszín köd elenyészik, és ott marad a szörnyű és kimondhatatlan igazság, amit mindenki sejtett már az elején, de senki nem akart tudomást venni róla. Laini Taylor ezt is zseniálisan csinálta. A karakterei is nagyon árnyaltak, tele vannak igen apró, finom kis vonásokkal, amik először az embernek fel sem tűnnek, majd minél többet és többet pakol egymásra ezekből a finom vonásokból, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy mi is a helyzet. Ez a regény darabokra zúzta a szívem. Majd a szilánkokat még jól meg is taposta, aztán a biztonság kedvéért fel is gyújtotta, nehogy véletlenül is nyugodtan tegyem le a könyvet. Nevettem és sírtam egyszerre, haragudtam és boldog voltam. ilyen a tökéletes lezárása egy első résznek. Kellőképp érdekes ahhoz, hogy elolvassam a következő részt, de nem túl függővéges ahhoz, hogy fel akarjam gyújtani

Két mondattal sikerült felkelteni az érdeklődésemet. A fülszöveg mindössze ennyiből áll, mégis annyira felcsigázott, hogy tudni akartam, mi lett az ördöggel és az angyallal. Ilyen a jó fülszöveg, semmit nem árul el, de felcsigáz. Ez is egy hatalmas pozitívuma a könyvnek, hogy a fülszöveg nem három oldal hosszú, csupán két rövidke sor, de az mégis olyan jól van kitalálva, hogy emberek ezrei megveszik. És nem hiába! Mert annak ellenére, hogy nem rajongok az angyalos könyvekért, ezért odáig voltam. Újat mutatott a maga nemében, még a sablonokat is tudta úgy használni, hogy az érdekes legyen, megrázó volt a stílusa, a történet gyors folyású és dinamikus, a szereplők pedig eszméletlenek. Ez tényleg az a regény, amit két nap alatt elolvas az ember, de a vége miatti sokkot csupán hetek alatt heveri ki. A Füst és csont leánya kiütéssel győzedelmeskedett!

 És az ok, amiért elolvastam a könyvet:

tbr2.png

Igen, ismét sikerült teljesítenem a Prológusra a TBR csökkentéses kihívásunk második fordulóját. A feladatomat és a könyvemet ezúttal Macsii választotta. Na, de mivel a könyves felét már letudtuk a dolognak lássuk a feladatot:

Kimérát kellett rajzolnom. És mivel a képzőművészetekben otthon vagyok, nagyon örültem a feladatnak, te hát íme, ő itt Nobununga, a saját kis kimérám, alias Nobununga:

20160928_191529.jpg

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

Animenéző: Code Geass 1. évad ~ parancsolom...

Üdvözletem!
Ezúttal animeantropológusként próbálom ki magam, mit szóltok?

Az animék fontos részét képezik az életemnek, ezért is gondoltam úgy, hogy veletek is megosztom az animés élményeimet. Az első ilyen kritikában a Code Geass néven futó anime első évadáról mondom el nektek a véleményem. Most, hogy ismeritek a tényeket és megvolt a felvezető szöveg, csapjunk is a közepébe!

10.jpg

code_geass_hangyaku_no_lelouch_full_122948_1.jpg

Ez kérem egy nagyon szemét anime. Az első évad olyan lezárást kapott, hogy... teljesen kész voltam tőle. Azalatt a 25 rész alatt végig libabőrös voltam, mert Code Geass nagyon jól játszik az érzelmekkel. Nagyon jól tudja növelni a feszültséget. A zenéje teljesen profi, annyira jól fokozza a hangulatot, mindig az adott jelenethez illő zenét használnak fel, és egyszer sem éreztem azt, hogy ide nem kellene, vagy túl sok. Mindig a megfelelő arányban, a megfelelő minőségű zenét játszották be.
A rajzolás talán nem az a szokványos, de nekem tetszik. Nem éppen hagyományos, de szép a kivitelezése. Az összes karakter igényesen van megrajzolva, látszik, hogy sok időt fordítottak a látványvilágra is.
Na és a harcok rajzolása... attól én teljesen el vagyok ájulva. Mesteri. Minden kidolgozott, nem elhamarkodott. Tényleg minden a helyén vagy. És emellett még nagyon látványos is, mert hát, hogy ne lenne látványos az, amikor hatalmas robotok összecsapnak?

Egy pár mondatban felvázolom a történetet. Adott a Szent Britanniai birodalom, ami a világ majd háromnegyedét elfoglalta és uralja, és adott nekünk Lelouch, aki a birodalmi uralkodói család egyik sarja, csakhogy! Lelouch anyját meggyilkolták, ő magát pedig a húgával együtt Japánba száműzték. Ekkor volt folyamatban Japán elfoglalása, így mindenki azt hitte, hogy a testvérpár meghalt a háborúban. De ez nem így történt. Lelouch é Nunaly egy elit gimnáziumban tanul és él. Minden normális. Ám egy szerencsés, - vagy szerencsétlen? - véletlen folytán Lelouch szert tesz egy különleges erőre, a geassra, amelynek segítségével bárkinek parancsot tud adni, és az adott személy zokszó nélkül végre is hajtja a parancsot. Lelouch eme különleges erő birtokában megkezdi bosszú hadjáratát Britannia ellen. Ő lesz Zero, egy maszk mögé rejtőző férfi, a Fekete Lovagok rendjének vezetője.
Ez mind szép és jó, de a képbe bekavar Lelouch gyerekkori barátja, Suzaku... a későbbiek folyamán ebből igazán sok bonyodalom fog kiindulni.

code_geass_lelouch_lamperouge_boy_brunette_different_eyes_36930_3840x2400.jpg

A karakterek baromi jók. Lelouch, mint főszereplő tökéletes. Egy igazi "ész szörnyeteg". Hidegvérrel gyilkol. Enyhén pszichopata, bosszúálló, felsőbbrendűnek hiszi magát, egyszerűen zseniális. Olyan részletekbe menően kidolgozott, hogy... egyszerűen fantasztikus. Nem is beszélek róla többet, inkább nézzétek meg az animét és szeressetek bele ti is!
Háború. Egy tinédzser fiú háborút indít. Zse-ni-á-lis. Maga az anime rajzolása kicsit eltér a megszokottól, érdekes, de nekem tetszik. A harcjelenetek nagyon látványosak, és baromi jól ki vannak dolgozva. És annak ellenére, hogy rengeteg a dráma, a poénokban sem szenvedünk hiányt. Én egy dolgot hiányoltam, ugye Leoluchnak megvan az a képessége, hogy bárkinek, bármilyen parancsot adhat, az zokszó nélkül teljesíti, na kérem, egy fiúról van szó, aki a változó korban van, hogy tudták kihagyni, hogy valamelyik leányzónak az parancsolja, hogy: vetkőzz!
Jó, viccet félretéve, ez az egyik legjobb anime, amit valaha láttam. Kellően izgalmasak a karakterek, jó a látványvilág, a történet egyedi, gyors folyású és egy pillanatra sem ül le. Azok, akik nyitottak, szeretnének valami újat, érdekli őket a háborús téma, és a dráma sem zavarja őket, nekik ajánlom ezt az animét.

Az első részt ide kattintva érhetitek el: link

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

 

Randomkodás zenékkel tag ~It's Time

Sziasztok! A könyvantropológus ezúttal a zenéknek esett neki.

randomkodas_zenekkel.jpg

Szóval, elég sok helyen belefutottam már ebbe az igazán vicces tagbe, és mivel mindig nagyon jókat nevettem, úgy gondoltam én is megcsinálom.
A kérdéseket Virág blogjáról "koppintottam".

1. Ha azt kérdik, "ez rendben van?" erre te:
Linkin Park: What Ive Done (?) - hát ez jól indul xD

2. Mi jellemzi leginkább a személyiségedet? 
Dope: Now or never - és még igaz is

3. Mit szeretsz egy pasin?
AC/DC: High voltage - Nagyfeszültség? végül is, utalhat ez a kettőn közti szikrára is xD

4. Mi az életcélod?
Avanged Sevenfold: Shepher of Fire - hát, valakinek a tűzre is vigyáznia kell.

5. Mi a mottód?
Joan Jett: I'love Rock and Roll - oké, ebben beletrafált a véletlenszerű lejátszás.

6. Mit szeretnek benned a barátaid?
Sabaton: Masters of the Word - mindig is tudtam, hogy király vagyok xD

7. Mire gondolsz gyakran? 
Linkin Park: Numb - mert Fancsali szereti a a zsibbadást. Bár, ha úgy vesszük, az agy számára én is zsibbasztó tudok lenni. xD

8. Mennyi 2 + 2?
Slipknot: Wait and Bleed - Why?

9. Mit gondolsz a legjobb barátodról?
Maroon 5: Animals - ne már xD én eskü szeretem őt

10. Mi az élettörténeted?
Amaranthe: Invincible - Hahahaha.... rettegj világ, mert jövök xD

11. Mi leszel, ha nagy leszel?
Irom Maiden: The Pilgrim - na mert ugye én olyan vallásos vagyok -_-

12. Mi jár a fejedben, ha meglátod azt, akit szeretsz?
Bonanza Banzai: Valami véget ér - erről ennyit

13. Mit gondolnak rólad a szüleid?
Starset: My Daemon - és ebben van is igazság

14. Mire fogsz táncolni az esküvődön?
Disturband: Voices - japp, hangokra fogok táncolni xD

15. Mit játsszanak majd a temetéseden?
AC/DC - Highway to Hell - köszi a bizalmat

16. Mi a hobbid?
Amaranthe: The Nexus - no comment

17. Mi a legnagyobb titkod?
Tankcsapda: Koponyák és csontvázak - beza, én ilyeneket tartok az ágyam alatt xD

18. Mit gondolsz a barátaidról?
Aerosmith: Dude - WTF?

19. Mi a legrosszabb, ami megtörténhet?
AC/DC: T.N.T - azért valljuk be, ez elég rossz lenne

20. Mi módon fogsz elhalálozni?
Avanged Sevenfold: Danger line - jajj, szegény én

21. Mi az, amit megbántál?
Guns N'Roses: Garden of Eden - ha hiszünk a bibliának, minden bajunk ott kezdődött...

22. Mi nevettet meg?
Bring Me the Horison: True Friends - hát, vajmi igaz, elég ritkák, de azért nem nevetségesek

23. Mi ríkat meg?
Iron Maiden: The Legacy - ja, főleg ha kevés xD

24. Megházasodsz valaha?
Alice Copper: Spark in the Dark - akkor én egymagamban szikrázok majd a sötétben?

25. Mi ijeszt meg leginkább?
Guns N' Roses: November Rain - hát igen, az eső elég félelmetes tud lenni

26. Kedvel téged valaki?
Kamelot: Insomnia - hát ez szívás :(

27. Mi lesz ennek a bejegyzésnek a címe?
Imagine Dragons: It's Time - találó xD

Én nagyon jól szórakoztam e tag kitöltésekor. Ezúttal nem hívnék ki senkit, vigye, aki szeretné.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

John Caldwell: A káosz virágai #A Káosz fényei

Üdvözletem Föld gyermekei! A könyvantropológus újra jelentkezik!

Emlékeztek még, anno írtam a Drén fivérekről, amit A káosz fényei című regényen belül olvastam. Na, ezen a könyvön belül volt még egy különálló kisregény, A káosz virágai. Valamikor említettem is, hogy erről is fogok írni, hát most jött el ennek az ideje. 

john_caldwell.jpg

John Caldwell nálam még mindig tarol. Nem tud mellényúlni sem témaválasztásban, sem stílusban, sem karakterábrázolásban. Talán elfogult vagyok, mivel az egyik kedvenc írómról van szó, de fantasztikálisnak tartom a könyveit, és ez alól A káosz virágai sem kivétel. 
A káosz szívében felbukkanó Lucinda, Skandar Graun nagy szerelmének története olvasható ebben a kötetben. Kicsit megismerjük a múltját és a családját (már ha azt családnak lehet nevezni), jobban beleláthatunk a harcias nő fejébe. 

a-kaosz-viragai_1.png

Fülszöveg:

Lucinda – A Káosz Szavából megismert félvér ork tolvaj – orgyilkosnő – egykori mentora hívására hazatér Lendorról Karthíniába, hogy elvállaljon egy titokzatos megbízatást. Hazaútja izgalmasan telik, ám Lucinda még nagyobb izgalomba jön, amikor megtudja, hogy együtt kell működnie két mostohanővérével. Ez kínos! Ugyanis a boszorkány Romana tíz évvel ezelőtt bűbájjal elvette tőle a kedvesét, az okvetlenkedő Lucindát pedig csaknem vérpadra juttatta. A szép Carla pedig évekkel ezelőtt kijátszotta, és mindenéből kiforgatta.

Lucinda érdeklődve néz a nagy találkozó elé. Nem tudja, nővérei miféle csapdába akarják csalni, de úgy véli, épp itt az ideje, hogy néhány jól irányzott kardszúrással rendezzék a rég húzódó ügyet. Ám amikor megismeri nővérei grandiózus és rettentően fondorlatos tervét, a siker érdekében még a bosszúvágyát is hajlandó félretenni. Legalábbis egy időre…

Szerző: John Caldwell, alias Nemes István
Cím: A káosz virágai
Kiadó: Cherubion/Delta Vision
Kiadási év: 1995
Oldalszám: 188

Értékelés: 5/5 - Igazi káoszos regény mind stílusát, mind a történet fondorlatosságát tekintve. Egy idő után már nem is bírtam nyomon követni, hogy ki kit akar megölni. A vég kifejlettre meg aztán egyáltalán nem számítottam. Örülök, hogy Lucinda is kapott egy külön történetet, hogy kicsit jobban beleáshattuk magunkat a múltjába és fejébe egyaránt.

Szereplők: 5/5 - Lucinda olyan, mint A Káosz szavában, egy igazi harcias és tettre kész nőstény. Tökéletes főszereplőalany. A csípős nyelve és az agyafúrtsága pedig csak még izgalmasabbá teszi a cselekményt.
A félvér nőstény testvérei is igazán érdekesek, de semmiben nem hasonlítanak egymásra. Romana az ész, aki kitalálja a tervet, aki mindenki ellen ármányt sző. Carla pedig egy kéjvágyó szajha-tolvaj, akit könnyű befolyásolni és "mesterségén" kívül szinte semmihez sem ért. 

Borító: 5/5 - Nekem nincs meg a külön könyv, csak A Káosz fényein belül, de azt kell, hogy mondjam ennek is, annak is csodálatos borítója van. A Káosz virágai borítóján lévő alakok hűen tükrözik a fejemben hadakozó testvéreket. Szendrei Tibor ismét nagyot alkotott. 

Ebben a regényben mutatkozott meg igazán, hogy Nemes úr férfiből van. Még egy ilyen perverz fantasyt, mint ez, még nem hordott hátán a Föld. Lehet csak én vagyok túl prűd, de nekem kissé sok volt a regényben a sexualitás. Természetesen nem volt részletezve és nem is vette el a figyelmet a fő cselekményszálról, de... amikor Carla ecseteli,hogy telik egy éjszakája... Ugyan nevettem rajta, de kicsit azért szörnyülködtem is. 
A szerelmi szál valami borzalmasan bonyolult... nem is igazán szerelmi szál, mivel nincs érzelmi kötődés, csak testi kontaktus, de ennek ellenére is borzalmasan kusza és szinte teljességgel követhetetlen. Még szerencse, hogy nem ezen volt a fókusz, különben a feléig sem jutottam volna. 

Lucy egy belevaló kis félork nőstény. Ővele aztán nem lehet packázni, semmit nem bíz a véletlenre. Viszont nem egy hidegvérű gyilkos. Csak akkor öl, ha nagyon muszáj, egyébként inkább kerüli a feltűnést, amit azért valljuk be, orkként elég nehéz lehet. Tetszik, hogy főszereplőnk egy "egyszerű harcos" és nincs felruházva semmilyen különleges képességgel, nem gyönyörű, nem tud mágiát használni, mégis belopja magát az ember szívébe a maga egyszerűségével. Örülök, hogy Nemes nem csak hasra csapott a jellemábrázolásnál, hanem van oka annak, hogy Lucy miért is lett olyan, amilyen. Logikusan van felépítve a karakter, nem érzi úgy az ember, hogy elegybelegy munkát végeztek volna e téren. 

Ó a történet, az a derék történet! Olyan, amilyet Nemes úrtól elvár az ember. Már az első oldalak nagyon jól megadják az alaphangulatot.
Bonyolult, és eleinte teljesen érthetetlen az egész, de a végére csodásan összeáll az egész... és hatalmasat szól. A sodrás kicsit sem lassul, végig feszült a hangulat és a könyv elég feszes a tempót diktál. De ebben a nagy rohanásban is tökéletesen kirajzolódtak előttem a karakterek és a helyszínek. Ez a regény olyan, hogy jött, látott és győzött. Olyan gyors folyású a sztori, hogy szinte esélyem sem volt letenni, mert mindig történt valami.

A stílus olyan, amilyet akartam. Humoros, könnyed, de kissé sötét és komor. Nemes úr bámulatosan ír, forgatja és pakolgatja egymás után a szavakat. Még mindig elkápráztat, ahogyan ír és alkot. Hihetetlen a világ és a benne élő karakterek. Ez egy másik, a miénktől teljesen eltérő univerzum, semmi földhözragadt nincs benne. Kimondom, imádom Worlukot, a Káosz világát. Azt a helyet, ami tele van ármánnyal, mágiával és KÁOSSZAL.

 megrendelem.png

AZ ÍRÓ OLDALÁT ITT TALÁLOD

 

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

Nagy nyári leltár

Üdv Néktek földlakók! Itt a könyvantropológus beszél!

big_2.jpg

Sajnos véget ért a nyár számomra is, és kezdetét vette egy újabb év, én pedig itt vagyok a szokásos leltárral. A tanév miatt meg ne csüggedjünk, hisz olvasni így is tudunk!
No, de most lássuk miket szereztem be, és mik történtek velem a nyár folyamán.

 

 

 

 

 

 Könyvek, amiket megszereztem:

A nyár folyamán 5 db könyvet sikerült megvenne, ebből hármat már elolvastam, egyet pedig jelenleg is olvasok.

Janne Teller: Semmi

Már elég régóta áhítozom erre a regényre, és amikor a Libri kiadónál 50% volt egy könyvre, ha rendelek kettőt, azonnal le is csaptam. És azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg. A könyvet már elolvastam, a kritikát pedig hamarosan ti is olvashatjátok!

semmi_1.jpg

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.”
Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az iskolát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki – és maguknak – az ellenkezőjét. Egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. Ám először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze – ezért a gyerekek azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnak az imaszőnyegét… Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme.
Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség, no meg felbukkan a média. Csak Pierre marad flegma, akinek ezért súlyos árat kell fizetnie…

Janne Teller: Minden

A Semmivel együtt z írónő másik regénye is a "kosaramban" landolt. Ez még jobban is tetszett, mint a Semmi. Teljes véleményemet hamarosan ti is olvashatjátok egy kritika keretein belül.

covers_339523.jpg

Miért ​​vannak előítéleteink? Miért közösítünk ki bárkit, vagy éppen miért emelünk zsarnokká? Miért hatalmaskodunk a kiszolgáltatottak felett? Miért vagyunk erőszakosak? Miért élünk vissza a bizalommal?

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek, s életünk folyamán egész biztosan találkoztunk velük. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben szembesít tetteink legszörnyűbb következményeivel is.

 

Soman Chainani: Jók és Rosszak iskolája - Itt nincsenek hercegek

Miután az első rész nagy kedvencem lett, tűkön ülve vártam, hogy mikor jelenik meg a második rész, és amint előrendelhetővé vált, már meg is rendeltem, hogy mihamarabb olvashassam. Sajnos most egy kicsit meg vagyok rekedve az olvasással, de ígérem, ősszel azért megjelenik belőle az értékelés. :)

covers_380414.jpg

Soman ​​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?
Soman Chainani különleges világot teremtett. A Newbery-díj legutóbbi jutalmazottja, Ann M. Martin „páratlan mesének” nevezi, amely „csupa romantika, varázslat, humor és rejtvény. Legszívesebben egyhuzamban olvasnánk végig.”

Mike Mignola: Hellboy 3

Életem első képregénye. Még az Alexandra nagy nyári akciójában szereztem be, és egyáltalán nem bántam meg. Kritika hamarosan. érkezik.

covers_121984.jpg

Beszélő hullák, koboldok, farkasemberek, kripták és homunkuluszok; a harmadik Hellboy-kötet egy csodálatos novellagyűjtemény, mely a sorozat néhány legragyogóbb gyöngyszemével kápráztatja el az olvasót; amolyan Best of Hellboy, ahol a folklór néha horrorba csap át, és a népmese tökéletesen keveredik a fekete humorral.

 

John Arcudi · Richard Corben · Jay Stephens · Eduardo Russo: Aliens- Szemfényvesztés és kísértet
Ő a másik képregény, amit megvettem. Nem is olyan rég megnéztem az Alien filmeket, és mivel azok nagyon bejöttek, remélem ez is tetszeni fog. Mindenesetre a rajzolása gyönyörű.
covers_54922.jpg
Ahogy az ember újabb és újabb bolygókat hajt uralma alá szerte a galaxisban, úgy kell szembesülnie azzal a ténnyel, hogy az idegnek „elkísérik” őt a világűr legtávolabbi zugába is. És bár a találkozás eddig még mindig katasztrófába torkollott, a kevélység, a mohóság és a hatalomvágy újra meg újra arra sarkallja az embert, hogy a saját céljaira, vagy éppen mások ellen próbálja meg kihasználni a xenomorf lényeket. Ebben a játszmában egyvalamit nem szabad sem elfelejteni, sem alábecsülni: az Idegenek soha nem csituló, el nem apadó, könyörtelen vérszomját, és az ember örök, elvakult, monumentális ostobaságát. Végső soron ez a témája a jelen kötetben szereplő két – egy hosszabb és egy rövidebb – Aliens-történetnek is, melyeket a képregényes szakma elismert alkotói írtak és rajzoltak.
Ami velem, vagy a bloggal történt:
Nagyon alap szinten, de megtanultam kódolni, így végre a blog is normális kinézetet kaphatott. Igazándiból sok mindenen nem változtattam, mert.... a blog.hu egy köcsög. De nem baj, így is elégedett vagyok a munkámmal. És, ha már új sablon, logikusan új fejlécet is szerkesztettem, amit imádok. Minden nap nézegetem kicsit, szóval igen, elégedett vagyok a munkámmal és büszke vagyok magamra.

A szemfülesebbek már észrevehették, hogy egy új "fülecske" jelent meg a blog tartalmánál.

tartalom.PNGIgen, új cikksorozatot indítok, melynek témája az anime lesz. Mivel nagyon szeretem és rendszeresen nézek ilyeneket, gondoltam megosztom veletek a róluk alkotott véleményemet. Egyenlőre még nem jelent meg ennek a cikksorozatnak része, de még szeptemberben olvashattok egyet, méghozzá az egyik legnagyobb kedvencemről.
Kicsit személyesebb, de a nyár folyamán voltam rajz tanfolyamon, amit nagyon élveztem, de mivel kezdőre mentem, annyi újat nem tudott mondani.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

Tabu: Azok a "fantasztikus" gimis történetek

Üdv Néked földi életforma! A könyvantropológus szentbeszédre jelentkezik! (igen, ismét egy tabu lesz a terítéken)

Szerintem senkinek nem kell bemutatni azokat a bizonyos tucatkönyveket. Azt a rengeteg gimis-romantikus történetet, amiket oly sokan olvasnak, bár senki nem tudja mi okból... Ma ezeket a könyveket fogom kivesézni, és kicsit beleásni magam a témába. Szóval, boncolásra fel!

tabu_1_2.jpg

Soha nem értettem, mi ez nagy a felhajtás ezen regények körül, amikor mindegyik egy kaptafára íródott. Szinte egyikben sincs semmi egyedi ötlet, az összes történetszála kiszámítható... Lehetséges, hogy a stílus jó, sőt, egyenesen kiváló, de ez kevés egy jó könyvhöz. Hiába ír valaki jól, ha nincs kreativitása és fantáziája, ezért inkább ír egy tucatkönyvet... És akkor ott az a kérdés, hogy mit is szeretnek az emberek ezeken a regényeken? Őszintén válaszolok, fogalmam sincs. Én személy szerint képtelen vagyok élvezni ezeket a tucatregényeket. Ebbe azért az is közrejátszik, hogy egyáltalán nem az én műfajom.

Bármennyit gondolkozhatnék ezen, magamtól soha nem jönnék rá a válaszra, de van egy olyan gyanúm, hogy sokan az ilyet olvasók közül még maguk sem tudják, hogy mit szeretnek benne. Ott vannak példának okáért a LOL regények, nekem egy van meg fizikai példányban, de párat az internet segítségével elolvastam, és... ugyan az... kicsit át van variálva a történet, de ha mindent az alapoktól nézünk, akkor semmi egyediség nincs egyikben sem. És ez nem csak a LOL regényekre igaz.
Leiner Laura könyvek... szintén tucatregények. Semmi egyediség, semmi ráció. Az ilyen könyveknek pont az lenne a lényegük, hogy megmutassák a valóságot, de ehelyett annyira elrugaszkodottak... és ez nem is zavarna engem, ha nem úgy lennének beállítva, hogy: a való életről szól. Mert sajnos nagyon nem!

És hát ezekben a könyvekben nem csak a történet sablon, hanem a karakterek is. Egyszer régen valaki megalkotott egy sötét hajú, zöld szemű, szarkasztikus humorú seggfej űrlényt, ez ahhoz a világméretű katasztrófához vezetett, hogy mindenki ilyen férfifőhőst akar megírni. Komolyan? Annyira jó ez a karakter, hogy egy nem elég belőle? Ne már... -_-
És ott van a párja, a nagyszájú, lúzer, szürke egér, stréber kislány, aki valójában gyönyörű, de ezt nem veszi észre... Pff... U-NAL-MAS! Borzalmasan unalmas!

Miért van ekkora kereslet ezekre a könyvekre? Talán mert leírja minden "kislány" álmát, hogy megtalálja a tökéletes álomférfit, akinek csak és kizárólag ő kell, és soha nem vetne más lányra szemet... aha, most kiábrándítok mindenkit, aki ilyenről álmodozik: ilyen faszi NEM LÉTEZIK!!! Ez kérem csak egy hiú ábránd.
Én elismerem, hogy vannak olyan romantikusok, amiket tényleg érdemes elolvasni, és vannak olyanok, akiknek tetszik ez a műfaj, na de kérem, olyan sok bugyutaságot, hogy lehet elolvasni?

De, ha már említettem, hogy azért vannak érdemi romantikus-gimis történetek is, akkor had említsek meg párat, amit SZERINTEM tényleg el kell olvasni! Na lássuk is!

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó (KRITIKA)

Katja Millay: The Sea of Tranqulity - Nyugalom tengere (KRITIKA)

Hát igen, nem olvasok sokat ebben a témában, de ezt a kettőt mindenképp érdemes elolvasni, mert sokat nyújthat az embernek.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

 

Tabu:Jók vagy rosszak a mai gyerekmesék?

tabu_1_1.jpg

Hali-hali! Itt a könyvantropológus egy újabb tabu témával!

Emlékeztek még a régi idők nagy kedvenceire? A két Lottira, Harisnyás Pippire és a többiekre? Szép emlékeket idéz mindegyik, és most, ahogy elnézegetem a gyerekkönyveknél a választékot leesik az állam. Régen határozottabban jobb gyerekmesék íródtak, mint manapság. Ezzel nem azt mondom, hogy most nem írnak jó gyerekkönyveket, ott van példának okáért a Lenka, vagy Rumini, mégis egyre több és több "igénytelen" "hányaveti" mese keletkezik. Pl: Bogyó és Babóca könyvek. 

lenka_01.jpg

A legrosszabb ezekben a mesékben, hogy sok kép, kevés szöveg. Egy oldalt kitesz egy kép, föléje pedig csupán 4-5, vagy még ennél is kevesebb szöveget írnak. A gyerekek egyre kevésbé tudják majd használni a fantáziájukat, mert mikor mesélünk nekik ezekből a könyvekből oda fognak kucorodni mellénk, oda se figyelnek majd a szövegre, inkább a képeket fogják nézegetni. Emlékszem, mikor nekem mesélt anyukám a könyvekből (az egyik kedvencem egy fabulákat tartalmazó mesekönyv volt) még nem volt bennük szinte egyáltalán kép, vagy csak néhány oldalon egy vázlatszerű rajz, én még elképzeltem a szereplőket, becsuktam a szemem, és "néztem a saját kis filmemet". 
De azért, ha kép van egy könyvben, az nem azt jelenti, hogy az egyből borzalmas, vannak kifejezetten jó képes mesekönyvek (de, hogyha már van kép, akkor se legyen 2 soros a szöveg)

Sajnálatos módon ezek miatt alakult ki egy rossz kép a mai korban íródó mesékről, pedig, mint már említettem is tényleg rengeteg olyan könyv van, amit érdemes megvenni a gyereknek. Amik értékes és hasznos információkkal gazdagítja őket, amit akár még egy felnőtt ember is szívesen elolvas. 
Vannak viszonylag komolyabb témákat boncolgató könyvek, de ezeket már csak nagyon kevesen fedezik fel, mert akaratlanul is elkönyvelik, hogy a mese csak és kizárólag gyereknek való, és csak ők tudják élvezni.
Szerintem, ha egy kicsit körülnéznének az emberek különösen aranyos és jó meséket találnának a gyerekeiknek, vagy akár még saját maguknak is. 

Lépjünk egy korosztályt. A 7-10 évesek már tudnak maguknak olvasni, ki tudják választani milyen könyvet szeretnének, de azért ezzel is csak óvatosa. 
Ennek a korcsoportnak már sokkalta több kiváló regény íródik. Pl: Holden Rose könyvei. Ugyan ezek elég rövidke történetek, de arra tökéletesek, hogy megszerettessék a gyerekekkel az olvasást, bevezesse őket a krimi világába, vagy akár arra is jó, hogy újra átélhessük, milyen is volt gyereknek lenni. 

Összefoglalva: millió és millió olyan gyerekkönyv van, ami mai szerző tollából származik, ami nem olyan, mint a régi mesék, amiben van pár kép is, de szerethető, a szülők/felnőttek számára is élvezhető, kikapcsoló olvasmány. Sokan sztereotipikusan viselkednek ezekkel a könyvekkel szemben, mert a rossz tapasztalataik alapján elítélik őket, és már nem mernek egy másikat a kezükbe venni. Pedig valójában megannyi gyerekmese van, amit a fiataloknak ismerniük kellene. Sajnos ez a sok kiválóan megírt történet csak ritkán kerül reflektorfénybe, egyrészt azért, mert már nincs is rájuk akkora igény, mint anno volt, másrészt pedig a temérdek rossz mese mellett nehéz ráakadni az igazi gyöngyszemekre, de szükséges, hogy kutassunk, és keressük meg ezeket a könyveket, mert így tudjuk megszerettetni a kölkekkel az olvasást. 

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

A. M. Aranth: Oculus ~ Egy ütős SF magyar tollból

Hali minna! Itt a könyvantropológus!

a_m_aranth.jpg

Az Oculus mérföldekkel elhúz a Dobszó a ködben mellett. És bármennyire jó volt az alap kompozíció, és bármennyire jók voltak a karakterek, sajnos nagyon vegyes érzelmeim vannak e regénnyel kapcsolatban. Egyáltalán nem tudom eldönteni, hogy ez most nekem tetszett, vagy sem. Annyi minden van benne, ami kiemelkedően jó, de annyi minden van benne - uraboccsá' a kifejezésért - ami szarra való. Azért esik nehezemre erről a könyvről írni, mert az írója magyar, ezért kissé elfogult vagyok. Szó se róla, A. M. Aranth stílusa üt. Fantasztikus az írásmódja, de vannak olyan hóbortjai, amiktől én fejjel mennék a falnak.
Szóval, én vagyok a könyvantropológus, az boncasztalon pedig az Oculus.

covers_384187.jpg

Fülszöveg:
Mit ​​tennél, ha tudnád, hogy egy napon elveszíted a nevedet, a családodat, a barátaidat, a jogaidat és jó pénzért egy vak Idős tudós mellé adnak oculusnak, hogy helyette láss és a nap harminckét órájából huszonhatban neki bámulj mikroszkópba?
Itt, Avalonon így megy. Akkor is, ha emiatt őrült szektások megpróbálnak felrobbantani, megutál a legjobb barátod, elszaporodnak a vágások a csuklódon… mert itt ez a rend.
A nevem Truth Dunn volt. Most már nem vagyok ember. Nem vagyok személy. Csak oculus.

Mit tennél, ha tudnád, hogy a legjobb barátod, egy lány, akit mindennél jobban szeretsz, rabszolga lesz? Végig tudnád nézni, ahogy tönkremegy? Hogy lassan megfojtja a rendszer? Mit éreznél, látva a híradóban egy robbantás helyszínén, mint szerencsés túlélőt?
Az én válaszom egyszerű. Én megpróbálnám kiszabadítani. Akkor is, ha nem akarja. Akkor is, ha nyakig véres leszek közben. Akármit is kelljen tennem.
A nevem Aoi Kane. És én nem fogadom el, hogy itt ez a rend.

Mit tennél, ha tudnád, hogy az Ellenséged, az, akinek a levadászására mindent feltettél, ott van az orrod előtt? Hogy még csak nem is tudja, hogy a világon vagy? Hogy elképzelni is képtelen, hogy mérgezett nyílvesszőként rohansz felé?
Én nem várok. Lecsapok rá, és eltaposom, ahogy érdemli. Bele sem gondolok, hogy mit ránt magával a semmibe.
A nevem nem számít. De mától én vagyok itt a rend.

Szerző: A. M. Aranth/Holló-Vaskó Péter
Cím: Oculus
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadási év: 2016
Oldalszám: 420 oldal

Értékelés: 5/4 - Nálam az utolsó pár fejezet billentette a mérleget pozitív irányba. Ha az nincs ilyen jól megírva, akkor csak egy erős három pontot tudtam volna adni a könyvnek. De így! Csak ámulok és bámulok ezen a befejezésen. Na, de a könyv többi része... a legnagyobb problémát nálam a szerkesztés okozta...ennyi hibát én még életemben nem találtam regényben, és ez engem kilökött a világból, na meg a fejezetek betűtípusa. Ronda és olvashatatlan. Na meg az a fantasztikus titulus... kardúr... ne már kérem... ugye ez csak egy vicc? Nagyin remélem, mert én szakadtam ezen a tituluson...Valamiért erről Jeffrey Stone A hajnal trilógiája című könyve ugrott be, ami nem mellesleg egy ízig-vérig fantasy... szóval ez nem épp egy sci-fibe való.

Szereplők: 5/4 - Ehh... mindenki szuper, és szép és jó, KIVÉVE!!! Truth Dunnt. Miért? Miért van az, hogy mélyen tisztelt Péter úr nem tud számomra szerethető főszereplőt írni?! Miért kell ezzel mindig kiborítania? Pffff... Na, de sebaj, mivel volt nekünk egy Kaled Merritünk, meg egy Szellemünk, meg Fényhozónk, meg Veritynk... Szóval a mellékszereplők jobbnál jobbak, ezért is akasztott ki annyira, hogy mégis, hogy lehet a főhősnőnk ennyire elcseszettül irritáló?!

Borító: 5/5* - Határozottan állíthatom, hogy baromi jó lett ez a borító. Igazi sci-fihez méltó. Abszolúte nemzetközi színvonalu, jó a tipográfia, szépek a színek. És ami nekem külön tetszik benne, hogy a borító elő -és hátlapján magyar lányok vannak, nem pedig az internetről letöltött képek. Egyetlen icikepicike bajom van, - mert nekem ugyebár mindenbe bele kell kötnöm - hogy Luca nem Truth. Én egyáltalán nem így képzeltem el a főszereplő lányt, de ez legyen a legnagyobb gondom az életben.

Hahahahaha... most következik az a rész, amikor Ti sem fogjátok tudni eldönteni, hogy "ennek most tetszett a könyv, vagy nem?"
Tehát, a regény fantasztikus történettel rendelkezik. Gyors sodrású, az ember egy huzamban akarja leolvasni, mert végig pörög, igaz, vannak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, de nem sok. Az írói stílus mindent túlszárnyal... DE, - mert mindig van egy de - hogy a fenébe kerül Truth Dunn ebbe a világba? Milyen alapon lett ő beleírva, amikor semmi haszna és semmi értelme nincs a létezésének. Ő csak úgy van. Minden ok nélkül. Mert hát kell lenni egy tini pi*sának, aki elviszi a hátán a világ problémáit, mert csak. -_-
Én őszintén nem értem Truth Dunn gondolkodásmódját. Gyűlöli az oculus rendszert és Veritiy Cadogant, de ennek ellenére nem lázad! Csak ül a valagán, és beletörődik a sorsába... Mé'? Az elején sajnáltam ezt a kis szerencsétlen leányzót, aztán egyre inkább tojtam a fejére, mígnem totál kiborított, és szívem szerint fejszével vágtam volna aprócska kis cafatokra, majd még jól meg is tapostam volna. Egy idő után már csak hápogni tudtam a cselekedetein, nem tudtam ép ésszel felfogni. Az a kis szó mindig ott motoszkált a fejemben, és a végére meg is bizonyosodtam róla, ez a csaj egy hülye. Totál életképtelen és inkompatibilis. És emellett a karakternek nevezett krumplis zsák mellett ott van az a csodás történet, tele drámával, vérrel, árulással és még több vérrel. Tehát, hogy is van ez? Truth Dunn nagyon nem passzol ebbe a világba. Nagyon nem.
Jó, nem is fecsérlek több szót rá, mert értelmetlen, inkább beszéljünk a pozitívumokról.

Szellem. A legnagyobb pozitívum ebben a regényben. Teljesen oda vagyok érte, nagyon jól ellensúlyozta azt, hogy van a regényben egy Turth Dunn. Szellem a földi űrhajó, Cernobog mesterséges intelligenciája. Egyetlen célja, hogy végezzen az Ellenséggel. És ezért bármire képes. Bárkit képes feláldozni és manipulálni. Imádom. Hidegvérű, nem fél bemocskolni a "kezét", egy feltartóztathatatlan, egoista mocsok, és EGY MESTERSÉGES INTELLIGENCIA, ami szinte kötelező egy SF regénybe. Annyira jól el lett találva az az önimádó, beképzeld modora, hogy az valami hihetetlen. Ki gondolta volna, hogy Fancsali az MI-t fogja legjobban kedvelni... egy érzelemmentes, fennhéjázó mocskot... Mint tudjuk, egy MI-nek nincsnek érzelmi, ennek ellenére felismeri az emberi érzelmeket és kiválóan tudja őket manipulálni. Magyarán az MI ebben a regényben egy hatalmas nagy köc*ög, és egyben a legérdekesebb karakter is. Zseniális. Annak ellenére, hogy kevés - és sajna rövid - fejezet volt az ő szemszögéből megírva, én nagyon megszerettem, egyértelmű, hogy azok voltak a legjobb részek, ahol ő állt a középpontban.
Akkor van még egy Kira Rahnunk is, aki könnyen befolyásolható, hirtelen haragú, nem szereti ha elveszik a "játékát", és ami a legjobb benne: meg akarja ölni Truth Dunnt. Már a földiek felbukkanásakor rájöhetünk, hogy Kira szerelmes Kaledbe, és mivel, mondjuk úgy Truth "enyhén" beleszól az ő kapcsolatukba, Kira zabos lesz. Fantasztikus! Nincs is jobb egy bosszúszomjas, szerelmes gyilkológépnél! *őrült kacaj* Egyébként a földi csapat többi tagja tökéletesen semmilyen és jelentéktelen. Semmiben nem befolyásolják a történetet, de még csak érdekesnek sem mondhatóak. Szóval nálam ők is a krumplis zsák kategóriába estek.
És, ha már szerelem, mindenképp meg kell említeni eme furcsa szerelmi háromszög harmadik tagját, Kaled Merritet. Azt a számító kis köc*ögöt, Ugyan kérem, hol van itt a szerelem? Kaled csak véget akart vetni mindennek, nem szerette ő sem Kirát, sem Turth Dunnt. Eleinte tipikus YA faszinak tűnt, de a végén kiderült, hogy ez csak egy álca! Sokkal több ő annál, mint aminek elsőre tűnik.Tökéletes! Kaledet eleinte egy idiótának gondoltam, de aztán... jött a könyv vége. Rég nem olvastam már ekkora csavart könyvben. Hatalmasat ütött, mert bármennyire ki akartam logikázni, hogy vajon ki lehet az Ellenség és mik a szándékai, sehogy nem jöttem rá. Így a vége nekem hatalmas meglepetés volt. Kalad Merritért meg hatalmas pacsi Péter úrnak.

Az eleje kissé döcögősen indult be, olyan, mint amikor beül az ember egy régi ladába. Kicsit zörög, kicsit döcög, de pár kör után úgy megy, mint az álom. Ezzel a könyvel is ez volt a helyzet. Nehezen akart elindulni, de miután végigverekedtem magam az elején beindult a sztori és le sem akartam tenni a könyvet.
Ha nem lenne benne az a sok nyifinyafi, akkor simán megkapná ez a könyv az 5 csillagot, de így... túl sok a tini hiszti-dráma.

És hát, mivel ő egy központi figura, mindenképp ki kell, hogy emeljem a Lila Tornádót, Aoi Kanet. Krumplis zsák. Olyan akár a barátosnéja. Egyszerűen irritál. Persze voltak jó megmozdulásai, de kevés... túl kevés. És olyan jól indult, miért lett belőle ez?
Magáról az Ellenségről nem nagyon tudok mit mondani spoiler nélkül. Legyen annyi elég, hogy megdöbbentő és szuper végkifejletet kapunk a küzdelmünkért.

Pár szót a világ felépítéséről is kell beszélni, mivel ez az egyik legnagyobb erénye a könyvnek. A legapróbb részletekig ki van dolgozva. Már az elején érezni lehet, hogy ezzel a világgal valami nagyon nem okés, és ahogy halad előre a történet fény derül arra a bizonyos dologra.
Nekem még ezek a kis hangulatfestő elemek is belopták magukat a szívembe, főképp a tetoválószalon :D Tehát a világra mindenképp adnék egy hihetetlen erős ötöst, mert az tényleg ott van.

Ez egy határozottan elgondolkodtató regény. Még a befejezés után is azon pörgött az agyam, hogy én mit tettem volna abban a helyzetben? A szülők, hogy adhatják el a gyerekeiket oculusnak? Ez a valóságban is így lenne? Ha ez a helyzet állna fenn, az emberek ilyen könnyen eldobnák a gyerekeiket, csakhogy lássanak? Egyszerűen nem akartam belegondolni, hogy lehetséges volna az, hogy a szülők pénzt csináljanak a gyerekeikből. De belegondoltam. A középkorban is adtak el gyerekeket rabszolgának, vagy épp odaadtak az egyháznak. Lehetséges volna, hogy akkor ez a jelenben is megtörténhet? Azt hiszem ezt nem akarom elhinni.

Így utólag átgondolva nagyon is szerettem ezt a regényt. Mert elgondolkodtatott, de volt benne bőven akció és kiváló karakterekben is gazdag volt. Örülök, hogy elolvastam, mert mégis csak egy magyar íróról van szó, méghozzá egy nagyon jó magyar íróról, aki valami újat alkotott. Újat és egyedit. Olyat, amit tényleg érdemes elolvasni - még a borzalmas főhős ellenére is - mert egy maradandó élményt nyújt.

Való igaz, nem egy tökéletes regény, de rengeteg pozitívummal rendelkezik, ezért, ha olvasni akarsz valamit, ami magyar, és egyedi, akkor olvasd ezt. Ha kezdő sci-fis vagy, akkor olvasd ezt. Ha csupán egy izgalmas, fordulatokban gazdag regényre vágysz, akkor olvasd ezt. És, végül, ha A. M. Aranth rajongó vagy, úgy, mint én, akkor ez tényleg kihagyhatatlan lesz számodra!

Egy pár kedvcsináló idézet (kis kommentárral):

– Akkor is vérzik a szívem azokért a madárkákért – motyogta.
– Biztonságban vannak.
– Rabságban vannak. Van különbség.

Amikor nagyon fáradt voltam, egy olyan regényfolyamot olvastam, ami egy fiú és egy lány ikerpárról szólt, akik zenéltek. A lány dobolt benne. Mindig szerettem volna ikertesót, meg dobolni is, úgyhogy duplán bejött.
(Ez most komoly? Persze, kell a hírverés, na de ez.... jót nevettem)

– Mondd, Kaled – suttogtam –, miért van az, hogy mindig a jó embereknek kell meghalniuk?
– Ó, Truth. Ha neked lenne egy virágoskerted, akkor te melyik virágot szednéd le magadnak?
– Hát, a legszebbeket.
– Pontosan.

És, akkor jöjjön az ok, hogy miért olvastam el most a könyvet:

tbr1fordulo.png

Tehát, mint minden könyvmolynak, nekünk, Prológus bloggereknek is elég sok várólistás könyv felgyülemlett. Ezért hoztuk létre ezt a kihívást, hol mindenki egy minimu 10 könyvből álló listát hoz létre, és egy másik tag választ neki ezek közül egyet, és pluszba egy feladatot. Részletesebben itt: link
Az én könyvemet és feladatomat Luca, az One More Page blog írója választotta. A feladatom pedig nem más, mint *dobpergés* : megformálni Truth Dunn (borítón lévő lány) arcképét sárból. Fantasztikus, igaz? -_-

Na, de lássuk, hogy milyenre sikeredett eme mestermű! (nem nagyon elborzadni)

20160819_091150_1.jpg

Jó, ez nem Truth Dunn. Inkább hasonlít egy 80 éves nagymamára, de nem baj. Jó ez így. xD

A kezem pedig így nézett ki a beavatkozás után:
20160819_091226.jpg

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

 

Röhögj velem ezeken A Gyűrűk Ura poénokon

Hallo kedves földik! 

Azt szögezzük le, hogy én hatalmas rajongója vagyok Tolkiennek ezáltal A Gyűrűk Ura könyveknek is. És, mint ilyen rajongó, van egy pár olyan képem, ami ezekhez a könyvekhez köthető, és ráadásul sírva röhögős. Mivel összegyűlt már elég sok, ezért gondoltam megosztom veletek, hogy ti is derüljetek egy jót. 

460-1336061517-vizsga.jpg

460-105450-tegnap-este-megneztem-egy-filmet-egy-gyururol.png

460-1356009269-hasonlosag.jpg

4348.jpg

6042.jpg

6975.jpg

7008.jpg

101049-gyuruk-ura-fanok-ertik.jpg

101342-elegge.jpg

101561-szegeny-gollam.jpg

108912-atlagos-matek-ora-az-osztalyomban.jpg

13062103_1097605540280596_4868751247986994645_n.png

1320145473-pbthxo.jpg

1323303315_9098-magyarorszg-f.jpg

1332761586_148-kkk-f.jpg

1342464812_2401-signal-f.jpg

1357226503-774889-20121118-9spqyj.jpg

1380549302-gyuruk.jpg

az-atkozott-gyuru.jpg

boromir.jpg

dragaszaaaag.jpg

voros.jpg

tumblr_nhm7vejh1f1u41ddko1_400.png

tumblr_nfv4kfafrw1u41ddko1_500.png

sithnazgul.jpg

p17tr3nd9q2ee1959534rvb1a6r1.jpg

lotr_baggins.jpg

image.jpg

frodo-like.jpg

gollam2.jpg

gyu-aztadom.jpg

gyuruk-ura-magyar-folytatas.jpg

gyuruk-ura-alternativ-befejezes.jpg

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek! 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu